10 راهکار برای نگهداری از گیربکس اتوماتیک ، یکی از بزرگترین دستاوردهای انسان در صنعت خودرو، اختراع گیربکس اتوماتیک است. خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک رانندگی را بسیار آسان تر می کنند.
با استفاده از گیربکس اتوماتیک دیگر نیاز به گرفتن کلاچ برای تعویض دنده خودرو نخواهید داشت. در کنار این مزیت اگر به درستی از گیربکس نگهداری نکنید هزینه های زیادی را متحمل خواهید شد. ما در این مقاله روش های نگهداری را بیان خواهیم کرد که با رعایت آن ها هیچگاه دچار مشکل نخواهید شد.
10 راهکار برای نگهداری از گیربکس اتوماتیک
1- تعویض به موقع روغن گیربکس
گیربکس اتوماتیک نسبت به دستی به فاصله های تعویض روغن حساس تر می باشد. حداکثر عمر مفید روغن گیربکس در شرایط ایده آل 60 هزار کیلومتر و در شرایط نامطلوب 50 هزار کیلومتر می باشد.
– روغن گیربکس های اتوماتیک از لحاظ نوع و تکنولوژی با هم تفاوت دارند. هنگام تعویض آن حتما به راهنمای تعمیراتی خودرو توجه کنید.
– گیربکس های اتوماتیک دارای فیلتر روغن می باشند. در صورت کثیف شدن فیلتر اقدام به تعویض آن کنید.
2- خلاص نکردن خودرو در ترافیک کم مدت (زیر 2 دقیقه)
در پشت چراغ قرمز و یا ترافیک های کم مدت سعی کنید خودرو خود را خلاص نکنید. البته میزان زمانی که خودرو را در حالت سکون می تواند غیر خلاص استفاده کرد، 2 دقیقه می باشد. به همین دلیل با خلاص کردن و دوباره درگیر کردن گیربکس اتوماتیک قطعات داخلی باندهای ترمز و دمای روغن به شدت بالا می رود.
این امر باعث اصطکاک و آسیب رساندن طولانی مدت می شود. اما در ترافیک های نسبتا طولانی بالای 2 دقیقه برای جلوگیری از بالا رفتن دمای روغن توصیه می شود که گیربکس را در وضعیت خلاص یعنی N قرار دهید.
3- در صورت توقف کامل استفاده از وضعیت دنده p
برای استفاده از وضعیت دنده پارک یا p ابتدا باید خودرو را کاملا متوقف کنید و پای خود را از روی ترمز بردارید. سپس ترمز دستی را بالا بکشید. حال در صورت عدم حرکت خودرو می توان از وضعیت دنده پارک استفاده نمود. اگر خودرو در وضعیت p باشد و نیرویی به آن و گیربکس وارد شد احتمال آسیب جدی به قطعات داخلی آن یعنی دندانه قفل کنده گیربکس دارد.
4- اعمال ترمز و سپس درگیر کردن خودرو در وضعیت درایو
قبل از درگیر کردن خودرو در حالت درایو باید از ترمز استفاده نمود. سپس خودرو را در وضعیت دنده دستی یا D قرار دهید و ترمز را رها کنید.
5- عدم شتاب گیری ناگهانی
بالا بردن دور موتور تا ردلاین و اعمال دنده روی وضعیت درایور، یکی از مخرب و خطرناک ترین وضعیت برای گیربکس خودرو می باشد. این کار در کوتاه مدت هم باعث تخریب گیربکس اتوماتیک می شود.
برای شروع به حرکت سریع این نوع گیربکس ابتدا پای خود را روی ترمز قرار داده و خودرو را در وضعیت درایو قرار دهید. سپس پدال گاز را تا انتها فشار داده و ترمز را رها کنید. این وضعیت به نسبت وضعیت های قبلی مطلوب تر و مناسب تر می باشد.
6- عدم استفاده از حالت خلاص در جاده ها
به بهانه کاهش مصرف سوخت هرگز از حالت خلاص و یا N استفاده نکنید. زیرا در این حالت پمپ روغن از کار می افتد و به قطعات گیربکس آسیب جدی وارد می شود. در خودروهای جدید با برداشتن پا از روی پدال گاز پاشش سوخت بسیار کم شده و در برخی از خودرو ها واحد کنترل موتور پاشش سوخت کاملا قطع می شود.
7- در هنگام سرد بودن اجازه دهید خودرو گرم شود
در استارت های اولیه به خصوص در فصل سرما بدلیل سفت بودن روغن گیربکس، خودرو به اصطلاح تقه می زند. سعی کنید قبل از حرکت خودرو اجازه دهید که آن گرم شود.
8- بررسی سیستم خنک کننده موتور
روغن گیربکس های اتوماتیک برای خنک شدن به قرار گرفتن در مجاورت آب رادیاتور نیاز دارند. قطعه ای که در گیربکس اتوماتیک به نام رادیاتور روغن وجود دارد که با قرار دادن روغن آن در مسیر آب رادیاتور باعث خنک تر شدن و انتقال حرارت می شود. رادیاتورهای خودرو با گیربکس اتوماتیک دارای خروجی آب هستند. سالم بودن سیستم خنک کننده تاثیر مستقیمی بر روی سلامت گیربکس اتوماتیک دارد.
9- استفاده از رینگ لاستیک استاندارد
برای خودرو با گیربکس اتوماتیک باید از سایز رینگ استاندارد استفاده نمود. استفاده از این نوع رینگ یا لاستیک های زاپاس (لاستیک های کوچک تر) در کیلومترهای زیاد باعث آسیب رسیدن به گیربکس می شود.
10- عدم استفاده از خودرو در شرایط سخت
همیشه خودرو را در حالت نرمال استفاده کنید. یدک کشیدن بیش از حد مجاز یا استفاده خودرو در شرایط سخت مانند شرایط آفرود، جاده های خاکی، ریس و تقویت کردن موتور باعث آسیب به گیربکس اتوماتیک می شوند.
سخن آخر
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، استفاده از گیربکس اتوماتیک برای خودرو ها بسیار شده است. این نوع گیربکس ها برای سالم بودن و آسیب نرساندن به قطعات دیگر به نگهداری و مراقبت هایی نیاز دارند. در این مقاله مهمترین موارد راهنمایی از آن ها را برای شما عزیزان ذکر کردیم.