دلیل نوسان مصرف سوخت در خودروهای اتوماتیک ، در خودروهای دنده ای، وقتی راننده خودرو را متوقف می کند برای این که پایش از روی کلاچ آزاد شود، دنده را در حالت خلاص قرار می دهد. در نتیجه سوخت کمتری مصرف می شود. اما در خودروهای اتوماتیک، از آن جایی که همه فعالیت ها به گیربکس واگذار شده، بسیاری از راننده ها در توقف های کوتاه ترافیکی یا ایستادن پشت چراغ قرمز، فراموش می کنند دنده را خلاص کنند و دنده در حالت D باقی می ماند. همین اتفاق یکی از مهم ترین دلایلی است که باعث مصرف سوخت بیشتر خودروهای اتوماتیک نسبت به خودروهای دنده ای می شود. در ادامه به دلیل نوسان سوخت در خودروهای اتوماتیک می پردازیم.
دلیل نوسان مصرف سوخت در خودروهای اتوماتیک
گیربکس های اتوماتیک به دلیل شرایط مختلفی که هنگام رانندگی ایجاد می کنند می توانند باعث مصرف بیشتر سوخت شوند. طبق تحقیقات انجام شده، گیربکس های اتوماتیک 5/0 تا 16 درصد مصرف سوخت بیشتری نسبت به گیربکس های دستی دارند. از مهم ترین دلایلی که باعث می شود ماشین های اتومات نسبت به دنده دستی بنزین بیشتری مصرف کنند، عبارتند از:
1. خلاص نشدن دنده هنگام توقف های کوتاه:
یکی از نکاتی که هنگام رانندگی با ماشین های دنده اتومات باید به آن توجه ویژه ای داشت، همین مورد است. خلاص کردن دنده خودروهای اتوماتیک هنگام توقف تا حد زیادی می تواند مصرف سوخت را کاهش دهد. اگر ماشینی با گیربکس اتومات دارید، حتما هنگام توقف های بیش از 2 دقیقه دنده را در حالت N یعنی خلاص قرار دهید.
2. تعداد دنده های کمتر:
برخی از ماشین های اتوماتیک دارای گیربکس با تعداد دنده های کمتر هستند. ماشین های دنده دستی 5 الی 6 دنده دارند اما برخی از خودروهای اتوماتیک دارای ۴ دنده می باشند. این امر موجب می شود خودرو در سرعت های بالا مصرف سوخت بیشتری داشته باشد. زمانی که تعداد دنده ها بیشتر باشد، قدرت تولیدی در دور کمتر موتور به چرخ ها منتقل شده و این ویژگی باعث کاهش مصرف سوخت می گردد.
3. خرابی و ایجاد مشکل در سنسورها:
گیربکس خودروهای اتوماتیک دارای سنسورهای هوشمندی هستند که زمان لازم تعویض دنده را مشخص می کنند. این سنسورها با توجه به قدرت و دور موتور اقدام به تعویض دنده می نمایند. از این رو اگر این قطعات دچار مشکل و خرابی شده باشند، ممکن است هنگام رانندگی تعویض دنده در دور موتور بالاتر یا پایین تر از حد استاندارد صورت گیرد. در نتیجه این امر، مصرف سوخت بالا می رود.
4. کثیف شدن فیلتر هوا:
فیلتر هوا یکی از لوازم مصرفی خودرو است که قیمت بالایی هم ندارد و معمولا هنگام تعویض روغن خودرو همراه با روغن تعویض می شود. فیلتر هوا نقش مهمی در مصرف سوخت دارد. زیرا اگر دچار گرفتگی یا کثیفی باشد، هوای ورودی نرمال وارد موتور نمی شود و ECU دستور پاشش سوخت بیشتر را به انژکتور ها می دهد و در موارد بد تر ممکن است موتور دچار احتراق ناقص شود.
5. استفاده از روغن موتور بی کیفیت و نامناسب:
روغن موتور بی کیفیت باعث بالا رفتن اصطحکاک بین قطعات موتور می گردد. مهم است که در هنگام انتخاب روغن موتور برای خودرو به دفترچه راهنما ماشین مراجعه کرده و مشخصات کیفی مناسب خودرو مربوطه را در انتخاب روغن موتور رعایت شود .استفاده از روغن موتور اشتباه یا بی کیفیت در خودرو علاوه بر آسیب زدن به قطعات خودرو باعث بالا رفتن مصرف سوخت خودرو نیز می شود .
6. کثیفی و خرابی شمع ها:
یکی از مهم ترین قسمت های پیشرانه که سلامت آن تاثیری مستقیم بر عملکرد خودرو دارد، شمع جرقه است. شمع ها، قطعاتی مصرفی هستند که پس از مدتی به پایان عمر مفید خود می رسند و به تعویض احتیاج پیدا می کنند. عدم توجه به سلامت شمع و یا انتخاب نوع نامناسب یا نامرغوب آن، موجبات افزایش مصرف و افت توان پیشرانه را فراهم می آورد. شمع باید حدود هر 5 الی 10 هزار کیلومتر یک بار باز شده و چک شود و در صورت لزوم، از دوده و آلاینده های تجمع یافته پاک شده و فیلرگیری گردد. عمر مفید نهایی عموم شمع های متداول بازار بیش از 20 هزار کیلومتر نیست، اما شمع های خاصی نیز هستند که ممکن است قادر به کارکردن تا 100هزار کیلومتر باشند. در خصوص انتخاب شمع مناسب باید دقت کرد که بسیاری از شمع های بازاری موجود موسوم به چند پلاتینه و آلیاژ ایریدیوم ممکن است به جای داشتن تاثیر مفید، به دلیل عدم تناسب حرارتی و کارایی مورد نیاز پیشرانه خودروی شما، موجب افزایش مصرف و افت توان شوند.
7. لاستیک های خودرو:
تنظیم نبودن باد لاستیک ها می تواند باعث بالا رفتن مصرف سوخت شود .زیرا وقتی که باد لاستیک ها کم می شود موتور انرژی بیشتری را صرف تولید نیرو می کند. توصیه می شود لاستیک خودرو ها را ماهانه چک کنید و با یک هزینه خیلی کم باد آن ها را تنظیم نمایید.
8. نقش کاتالیزور در افزایش مصرف سوخت:
مبدل کاتالیزور دود، خروجی بخشی از سیستم اگزوز هستند. نقش این مبدل کاهش میزان اکسید نیتروژن و دیگر گازهای سمی تولید شده در اثر مصرف سوخت خودرو است. زمانی که این مبدل به درستی کار کند در میزان بهینه سازی مصرف سوخت تاثیر خاصی ندارد. اما اگر کاتالیزور مسدود شود، گازهای حاصل از احتراق بنزین به خوبی خارج نمی شوند. این مسئله موجب افزایش فشار هوا در موتور خودرو می شود و موتور برای کاهش این فشار به نیروی بیشتری نیاز دارد. طبیعتا موتور برای تامین این نیرو سوخت بیشتری مصرف می کند.
خودرو را با چه نوع گیربکسی بخریم تا مصرف سوخت خودرو کمتر باشد؟
گیربکس های دستی امکان کنترل بیشتر ماشین و نحوه کنترل انتقال قدرت موتور به چرخ ها را برای راننده فراهم می کند. همچنین لذت رانندگی بیشتری را با این نوع خودروها تجربه می کنید. اگر مصرف سوخت برایتان در اولویت قرار ندارد این نوع خودرو برای شما مناسب است. در حال حاضر بسیاری از خودروسازان دنیا اقدام به نصب گیربکس اتوماتیک بر روی محصولات خود می نمایند. گیربکس های اتوماتیک که امروزه کمپانی های بسیاری روی آن ها کار کرده و توانسته اند خودروهایی با مصرف سوخت پایین تر تولید کنند اما در قبال آن هزینه ی بیشتری دریافت می کنند. اگر مصرف پایین سوخت خودرو برای شما ارزشمند و مهم است، ما به شما گیربکس های اتوماتیک را پیشنهاد می دهیم.