بهترین نوع گیربکس اتوماتیک چیست ؟ ، در انتخاب بهترین گیربکس اتوماتیک باید چندین عامل را مورد توجه قرار دهیم. معمولا گیربکس اتومات با توجه به نوع ماشین و قطعات آن انتخاب می شود. بنابراین، گیربکسی برای خودرو شما بهتر است که با سایر اجزا و قطعات خودرو تناسب داشته باشد. علاوه بر این، قدرت موتوری و عملکرد مناسبی داشته باشد.
انواع گیربکس اتوماتیک
گیربکس های اتوماتیک انواع مختلفی دارند. طراحی این گیربکس ها متناسب با نوع خودروها صورت می گیرد.
1- گیربکس اتوماتیک سیاره ای یا AT :
یکی از رایج ترین انواع جعبه دنده است. قدرت در این نوع گیربکس از طریق چرخ دنده های خورشیدی سیاره ای منتقل می شود. سیستم کلاچ گیربکس سیاره ای از نوع هیدرولیکی و دارای سیستم کنترلی می باشد. گیربکس خودروهای سوزوکی ویتارا، اچ سی کراس، هایما S7 از نوع گیربکس AT هستند.
2- گیربکس اتوماتیک AMT :
شرکت سازنده BMW در سال 1996 برای اولین بار این نوع گیربکس را در بازار عرضه کرد. گیربکس AMT با نام گیربکس دستی اتوماتیک هم شناخته می شود. این گیربکس ها، حالت پیشرفته شده ی گیربکس دستی هستند. در واقع می توان گفت که گیربکس اتوماتیک AMT حد واسط گیربکس دستی و اتومات است. تعویض دنده در این نوع گیربکس به صورت هوشمند می باشد. به همین علت با دردسرهای تعویض دنده در گیربکس های دستی مواجه نمی شوید. همه مزایای گیربکس دستی و راحتی گیربکس اتوماتیک را نیز دارد. ضمن اینکه هزینه بالای سیستم های اتوماتیک در آن وجود ندارد.
3- گیربکس اتوماتیک CVT :
اجزای اصلی این سیستم شامل پولی ها و تسمه می شوند. پولی های ورودی و خروجی به عنوان محرک و متحرک عمل می کنند. این پولی ها به وسیله تسمه فلزی یا پلاستیکی به هم وصل می شوند. تعداد ضرب دنده ها در این نوع گیربکس محدودیتی ندارد. این مسئله موجب از بین رفتن شوک و تغییر دورهای ناگهانی ناشی از تعویض مداوم دنده ها می شود.
4- گیربکس اتوماتیک DCT :
این گیربکس با نام گیربکس دو کلاچه، نیمه اتوماتیک، دستی بدون کلاچ و گیربکس دستی خودکار هم شناخته می شود. گیربکس DCT از نظر کارایی و ساختاری مشابه گیربکس های معمولی است. در ساختمان این گیربکس ها دو شافت ورودی وجود دارد که به کلاچ جداگانه مجهز هستند. یکی از شافت ها برای دنده های زوج و دیگری برای دنده های فرد مورد استفاده قرار می گیرد. تعویض دنده در این نوع گیربکس در زمان کوتاهی اتفاق می افتد. این امر موجب کاهش هدر رفت انرژی و راندمان بیشتر در انتقال قدرت می شود. تعویض دنده و کلاچ گیری در گیربکس DCT به وسیله عملگرهای الکترومکانیکی انجام می شوند. یک واحد پردازنده مخصوص این عملگرها را کنترل می کند. این نوع گیربکس در خودروهایی مانند لامبورگینی هوراکان، فورد فیستا، فراری 812 و … دیده می شود.
5- گیربکس تیپ ترونیک :
در گیربکس های تیپ ترونیک ، راننده می تواند به صورت دستی دنده ها را تغییر دهد. البته کنترل راننده روی تعویض دنده ها کامل نیست. تعویض دنده در دورهای بالا به صورت خودکار صورت می گیرد. تعویض دنده در این نوع گیربکس با سایر مدل ها متفاوت است. این عمل در برخی از خودروهای اسپرت با کمک اهرم تعویض انجام می شود. برای این کار از پدالی که در پشت فرمان تعبیه شده، استفاده می شود. یکی از ویژگی های گیربکس تیپ ترونیک، ایمنی داخلی آن است. این ویژگی باعث می شود تا در اثر خطای راننده، آسیبی به گیربکس وارد نشود. گیربکس های تیپ ترونیک را می توانید در خودروهای اسپرت مشاهده نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد ویژگی های برخی از انواع گیربکس صحبت کردیم. باید بدانید که نمی توان یک نوع گیربکس را به عنوان بهترین نوع گیربکس اتوماتیک معرفی کرد. هر یک از انواع گیربکس های اتوماتیک دارای مزایا و معایبی هستند. در زمان انتخاب گیربکس اتوماتیک باید به نوع خودرو و اجزای آن دقت کنید. ضمن اینکه عملکرد و راندمان آن را نیز مدنظر قرار دهید. شما می توانید برای نصب گیربکس اتوماتیک با قیمتی مناسب به مرکز آقای گیربکس مراجعه نمایید.