انواع گیربکس اتوماتیک ، گیربکس، یکی از مهم ترین قسمت های خودرو است که نقش مهمی در انتقال نیرو از موتور به چرخ های خودرو ایفا می کند. در واقع، گیربکس رابط بین موتور خودرو و چرخ های آن می باشد. دو نوع گیربکس دستی و اتوماتیک در ساختار اتومبیل ها به کار می روند. در این مقاله می خواهیم شما را با انواع گیربکس اتوماتیک آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
گیربکس اتوماتیک چیست؟
این نوع از گیربکس ها به مرور زمان جایگزین گیربکس های دستی می شوند. ساختمان اصلی گیربکس های اتوماتیک تفاوت زیادی با نوع دستی ندارند.
تنها تفاوت بزرگ گیربکس اتوماتیک با دستی ، حذف کلاچ و نقش نیروی انسانی از سیستم دنده دهی در زمان رانندگی است. تغییر دنده در گیربکس های اتوماتیک بر عهده نیروی انسانی نیست. بلکه یک هوش مصنوعی و سنسور داخلی این کار را انجام می دهند. مغز کامپیوتری دستگاه، زمان مناسب را برای تعویض دنده تعیین می کند. سپس دستور تغییر دنده را به سنسور گیربکس می دهد.
انواع گیربکس اتوماتیک
1- گیربکس خورشیدی یا سیاره ای AT :
این نوع از گیربکس ها جزو رایج ترین گیربکس های اتوماتیک هستند. انتقال قدرت در گیربکس های سیاره های با استفاده از چرخ دنده های خورشیدی صورت می گیرد. در ساختار این گیربکس ها، یک دنده در مرکز وجود دارد. دو یا چند دنده هم به دور دنده مرکزی می گردند.
درگیری همزمان دو یا چند دنده موجب می شود تا فشار بیشتری به گیربکس سیاره ای وارد شود. از مزیت های این نوع گیربکس می توان به سهولت تعمیرات و نگهداری، لقی بسیار کم، راندمان تا 98%، حجم کم، صرفه جویی در مصرف انرژی برق و … اشاره کرد.
2- گیربکس CVT :
شرکت خودروسازی نیسان برای اولین بار از این نوع گیربکس استفاده نمود. در گیربکس CVT، نیرو با استفاده از دو پولی و یک تسمه فلزی یا پلیمری منتقل می شود. تسمه ، پولی ها را به یکدیگر متصل می کند. با این کار، زمان مکث بین دنده ها حذف شده است. این امر موجب می شود تا راندمان خودرو به بیشترین مقدار خود برسد.
در گیربکس CVT بینهایت نسبت دور ایجاد می شود. این امر موجب می شود تا شوکی بر اثر تغییر دورهای ناگهانی وارد نشود. استفاده از این نوع گیربکس مزایای زیادی دارد. این مزایا شامل کاهش مصرف سوخت تا 20%، انتقال روان تر قدرت موتور، کارایی دینامیکی بهتر، کارکرد دائمی موتور و … می شوند.
3- گیربکس دو کلاچه DCT :
برای اولین بار در اتومبیل های اسپرت شرکت پورشه مورد استفاده قرار گرفتند. این گیربکس ها شباهت زیادی به گیربکس های دستی دارند. بسیاری از تعمیرکاران و کارشناسان خودرو، گیربکس دو کلاچه DCT را به عنوان گیربکس نیمه اتومات یا دستی خودکار می شناسند. این گیربکس ها، ترکیبی از گیربکس های دستی و اتوماتیک هستند.
تکنولوژی موجود در گیربکس دو کلاچه DCT ، مشکلی در ارسال جریان نیرو به چرخ های خودرو به وجود نمی آورد. در ساختمان گیربکس دو کلاچه DCT دو گیربکس مستقل وجود دارند. یکی از این گیربکس ها مربوط به دنده های زوج و دیگری مربوط به دنده های فرد می باشند. هر یک از این گیربکس ها به یک مجموعه کلاچ متصل می شوند.
4- گیربکس های نیمه اتوماتیک AMT :
گیربکس دستی اتوماتیک شده یا AMT ، یک سیستم گیربکس خودکار می باشد. بسیاری از افراد تمایل دارند تا گیربکس دستی خودروی خود را به گیربکس اتوماتیک نوع AMT تغییر دهند. باید گفت که این کار امکان پذیر نیست. این گیربکس باید در زمان تولید بر روی خودرو نصب شود. بعد از این زمان، نمی توان آن را به سیستم خودرو اضافه کرد.
5- گیربکس اتوماتیک Tip Tronic :
این نوع گیربکس، ترکیبی از گیربکس دستی و اتومات می باشد. تعویض دنده در گیربکس تیپ ترونیک به راحتی انجام می شود. این گیربکس، شکل مجزایی از گیربکس اتوماتیک است که به وسیله شرکت پورشه توسعه پیدا کرده است. طراحی این گیربکس ها مشابه سایر گیربکس های اتومات می باشد. مبدل گشتاور و مجموعه های خورشیدی در ساختار گیربکس تیپ ترونیک وجود دارند. علاوه بر این، یک سیستم کامپیوتری استاندارد دارد که به درک بهتر وضعیت موتور کمک می کند.
سخن پایانی
انواع مختلف گیربکس های اتوماتیک در خودروها مورد استفاده قرار می گیرند. مزایای این نوع گیربکس باعث شده تا شرکت های خودروسازی به سمت جایگزینی گیربکس های دستی با اتوماتیک حرکت کنند. با توجه به اینکه گیربکس نقش مهمی در انتقال قدرت خودرو ایفا می کند، باید توجه ویژه ای به سرویس های دوره ای آن داشت. در صورتی که گیربکس خودرو آسیب ببیند، طول عمر اتومبیل کاهش می یابد. بنابراین در فواصل زمانی مشخص برای سرویس گیربکس خودروی خود اقدام نمایید.